torsdag 19 mars 2009

Ny lagstiftning från årsskiftet stärker elevens ställning i skolan

Från 1 januari 2009 har barn- och elevskyddslagen från 1 april 2006 ersatts av den nya diskrimineringslagstiftningen. Enligt denna måste alla skolor upprätta en likabehandlingsplan varje år.

Enligt den förra lagtexten måste barnet/eleven kunna visa vid en rättegång att han/hon blivit kränkt. Men nu räcker det med att kunna visa att skolan fått kännedom om att man känner sig kränkt. Om då inte skolan gör en utredning och kan visa att de vidtagit åtgärder, kan skolan (dvs skolhuvudmannen- kommunen eller den som äger skolan) bli skadeståndsskyldig. I nya lagen har man skrivit att skolan inte får straffa en elev för att denna gjort anmälan. Då kan eleven kräva skadestånd under en period av 10 år (preskriptionstiden).

Allt detta och mer kan ni läsa om på Skolinspektionens hemsida

De nya lagtexterna finns att läsa dels i skollagens kapitel 14a och dels i diskrimineringslagen. För tillsyn av lagarna står Barn- och elevombudet (BEO) på Skolinspektionen för den förra och Diskrimineringsombudsmannen (DO) för den senare lagen. Med utgångspunkt från båda dessa lagar skriver varje skola en likabehandlingsplan.

Det blir tuffa bud för landets skolor! Min kvalificerade gissning är dock att BEO haft allt för många anmälningar från barn/elever under de senaste åren och har insett att det behövs en ”hårdare” skrivning, för att få skolorna och huvudmännen att ta sitt ansvar och arbeta mer systematiskt mot kränkning och diskriminering.

/Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar