måndag 30 mars 2009

Hur mycket får mobbning kosta?

Den 16 mars intervjuades Peter Östberg på Skolverket om mobbning i Kunskapskanalen. Han menade bl a att det finns kommersiella intressen i antimobbning och att skolan blir offer för den kommersen.

Nu vet vi alla att ingenting är gratis. En dator måste betalas precis som nya handbollsmål och böcker. Att vidareutbilda en lärare i specialpedagogik får kosta. Så varför skulle just utbildning om mobbning vara gratis?

Om man avstår från att satsa på ett bra och utprovat mobbningsprogram för att hålla kostnaderna nere, ska man vara nöjd då? Eller kostar det skolan något i andra änden? Barn- och elevombudsmannen har hittills krävt skadestånd för 28 mobbade barn. Det har kostat Tyresö 65 000kr (2007), Malmö 87 500kr (2008). I fem fall har skolorna gått med på förlikning.

Och då är skadestånd bara en del av den rena ekonomiska sidan av mobbningen. Hur elever mår – på kort och lång sikt – av att bli mobbade och trakasserade är en annan.

Här är några forskningsbaserade program som används i skolan. De har olika focus (stress, depression, suicid, klassrumsklimat, mobbning, våld). De har en eller flera komponenter mot mobbning eller dess följder. De är olika mycket beforskade. Du kan nu själv klicka dig vidare, jämföra och väga kostnaderna mot nyttan.

ACT, mot depression, stress, 16 timmar, 6 000/person
ART, mot aggressivitet, 3 dagar, 6 000/person
DISA, mot depression, stress, 3 + 1,5 dagar, 6 000/person
Olweus, mot mobbning, 12 dagar 47 000/person, involverar hela skolan
SET/Livskunskap, 7 dagar, 140 000/hel skola
Suicidologi, mot självmord, 2 dagar, 3 000/person.
/Cathrine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar