söndag 22 mars 2009

Mobbning - en förklaring till skolskjutningen i Wittenden?

Tim Kretschmer i Wittenden kom från ordinära förhållanden. Enligt tidningarna var han från en medelklassfamilj. Men han var också mobbad, isolerad och deprimerad.


Det cirkulerar många förklaringar kring den tragiska händelsen den 12 mars. Tittar man på de senaste 25 årens skolmassakrer hittar man flera gemensamma faktorer.

De som sköt var vita medelklasskillar, ofta blyga men även välanpassade. De hade länge varit utsatta för mobbning i alla dess former. Både i USA (se nedan) och i Tyskland och Finland. Sebastian Bosse (2002, Tyskland), Matti Auvinen, ( Jokela, 2008) och nu senast Kim Kretschmer i Wittenden.

Man kan fundera över att händelserna ägt rum i länder med konservativa och auktoritära värderingar. I ett inlägg på Newsmill talas om Finlands arv från krig och machokulturen. Själv har jag kollat att Erfurt och Wittenden styrs av en stark kristdemokratisk majoritet. Och vem känner inte till Tysklands nazistiska förflutna. I USA är republikanska delstater klart överrepresenterade.

Kimmel och Mahler har undersökt 28 skolskjutningar i USA åren 1982– 2001. De fann att de som sköt var killar, medelklass, vita, blyga, välanpassade och kulturellt marginaliserade (de passade inte in t ex i en tuff idrottskultur som i Columbine). De mobbades ständigt och kallades för och beskrevs som ”homo, faggots, gay”. Obs att inga av dem var homosexuell!

Efter Columbine-massakern sa en idrottselev om Klebold och Harris: “Columbine is a clean, good place, except for those rejects, .. the whole school’s disgusted with them. . to get rid of someone, usually you tease ’em. So the whole school would call them homos.”

Kimmel / Mathew pekar på samband med ett våldsamt USA, där killar uppmuntras till våld för att visa sin manlighet. Den bevisas, befästs genom öppen homofobi mot dem som inte passar in i normen. Författarna citerar sociologen Goffmans beskrivning av den manliga normen:

”…ung, ogift, vit, heterosexuell kille som bor i norr, i stadsmiljö, protestant, fader, högskole-utbildad, heltidsarbetande, bra hy, lång, duktig i idrott. Män som inte passar in i något av detta ser sig själva som värdelösa, ofullständiga och underlägsna.”

Kimmel/Mathew diskuterar vad som tycks hjälpa (mobbade) killar att hitta strategier, särskilt mot homofobisk mobbning. De skaffar sig t ex andra vuxna ideal, alternativa, starka mansfigurer (men även kvinnor). En god vän som uppfyller manlighetsnormen, tjejkompisar och en kvinnlig partner fungerar också stärkande på killarnas identitet som män.

Många undrar om skolskjutningar kan ske även i Sverige. Jag undrar om jämlikhet och mindre grabbighet kan fungera som vaccin? Och om inte fler skolor borde göra som i Helsingborg – satsa rejält mot mobbning. /Cathrine

2 kommentarer:

  1. Javisst, jag tycker att det är jättebra när en hel kommun tar ett gemensamt tag mot mobbning. Jag vill inte skryta men vi var faktiskt först ut här i Sjöbo med det och vi har bara positiva erfarenheter av det.Jag är mycket intresserad av hur man rollspelar med korten! Tacksam för instruktioner!

    SvaraRadera
  2. Hej Helene, Ambitionen är att lägga ut korten då och då och så att läsarna kan kopiera upp en stor bild med förslag till diskussionsfrågor. Vi är inte där än men det kommer. Vi smystartar. Här kommer förslag på diskussionsfrågor:

    Spela rollspel om scenen
    • Vad har hänt?
    • Hur känns det för den ensamma tjejen? Vad tänker hon?
    • Vad tänker de andra tjejerna?

    Dela ut roller och spela upp en del av scenen.
    Diskutera hur det kändes för de olika rollfigurerna.



    Rollspel där ni testar förslag på lösning
    • Vad kan tjejen själv göra?
    • Vilka andra kan göra något?
    Dela ut roller och testa olika lösningar. Hur kändes det för rollfigurerna?

    Diskutera om era lösningar är trygga, rättvisa, effektiva och går att genomföra!

    Kom det upp bra förslag som ni kan använda på skolan?

    SvaraRadera