onsdag 18 mars 2009

Eleverna mer kunniga om mobbning än Skolverkets expert.

I måndags 16 mars hade Kunskapskanalen två timmar om mobbning i skolan.

Eleverna i panelen hade full koll på vad mobbning är. De var väldigt bestämda på att man inte kan samla mobbare och mobbad i samma rum och komma överens. Om mobbningen ska upphöra. Elevernas strategi var klar:

Låt inte den mobbade möta den som mobbat! Ta dem var för sig!

Ingen skolmedling här inte – det blir värre för den mobbade om inte skuldfrågan utreds.

En kille tyckte att skolan ”jobbar alldeles för lite med att förebygga. ..( det handlar) om människosyn … lära eleverna att se saken från den andres perspektiv”.

En tjej vände sig mot uttrycket "mobboffer"... ”blir som en sjukdom för den som utsatts.” Absolut! Den som blivit mobbad är utsatt - inte ett offer.

Verkligt pinsamt var Skolverkets Marie Wrethander tal om ”barnens relationsarbete” utan att uppmana de vuxna att gripa in när det går över styr. ”Suckar och miner” riktade mot vissa elever, var enligt henne inte ett aggressivt beteende. Vad kan det då vara tro?

Marie Wrethander förnekade också att det finns en maktkultur i skolan. Hon kallar det för kamratkultur… min tilltro till Skolverkets kompetens får sig en riktig törn!

Nej, nu är det dags för Skolverket att knyta den verkliga expertisen till sitt antimobbningsarbete –varför inte börja med eleverna själva! / Cathrine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar