torsdag 19 mars 2009

Anmälningarna till BEO allt för många och skadeståndskraven allt högre!

Barn- och elevombudet BEO vid Skolinspektionen ska tillvarata barns och elevers rättigheter i enlighet med lagen (Skollagen kap 14a). De företräder barnet/eleven i domstol i tvist om skadestånd. Som jag skrivit om tidigare har barnet fått en starkare ställning efter en lagändring vid årsskiftet. 

Häromdagen (2009-03-11) skrev BEO att under 2008 fick man in 514 anmälningar om kränkande behandling. I samtliga fall ansåg anmälaren att skolan inte gjort tillräckligt för att förebygga och förhindra kränkningarna. År 2006 fick man in 389 anmälningar och år 2007 525, dvs först ökade  antalet för att därefter ligga kvar på samma höga nivå. Lars Arrhenius,  Barn-och elevombudet säger: ”Vi ser bara en liten del av alla de kränkningar som sker i skolorna. Men min förhoppning är att lagen både ska öka elevernas trygghet och skolornas medvetenhet om vilka konsekvenserna blir om de inte tar sitt ansvar och motverkar kränkningar. Nu finns det sanktioner mot de skolhuvudmän som inte tar de här problemen på allvar”.   

Skolinspektionen och Barn-och elevombudet har riktat kritik mot 110 skolor i ärenden som gällde kränkande behandling sedan lagen tillkom 1 april 2006 och för 28 barn/elever av dessa  har BEO gått till domstol. De begärda skadeståndssummorna har blivit allt högre, den högsta – redovisad 19 jan 2009 – var på 280 000 kr. Det gällde en pojke som blivit särskilt allvarligt och långvarigt kränkt, vilket pågått hela pojkens skoltid. Han hade blivit utsatt för både fysiska och verbala kränkningar, blivit utfryst och misshandlad och fick uppsöka sjukhus. 

 ”Att under flera års tid utsättas för kränkningar av detta slag är helt oacceptabelt”, säger   Lars Arrhenius. 

Jag säger bara- tack och lov att lagen och BEO finns! De tycks verkligen behövas!  /Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar