tisdag 10 mars 2009

Jan Björklund kräver att skolan endast använder evidensbaserade program mot mobbning!

Folk tycker ju lite olika om Jan Björklund. Vissa kallar honom för Björkris – ni vet det där man ska gå ut i skogen och plocka när man varit stygg. Själv uppskattar jag honom för två saker: han vill höja lärarens status och han vill ha att programmen mot mobbning i skolan ska bygga på forskning.

Skolverket har precis kommit med två rapporter om mobbning. I sitt veckobrev på fp:s hemsida, kommenterar Jan Björklund dem bl a så här

”Ingen ska behöva vara rädd för att gå i skolan. Allt för många elever blir kränkta i den svenska skolan. Det är framför allt utanför lektionstid som trakasserierna förekommer - korridorer, omklädningsrum och matsalar, bortom de vuxnas insyn. Det visar två nya undersökningar från Skolverket. … I framtiden bör skolorna endast använda systematiskt utvärderade och bevisat fungerande program.”

Myndigheten för skolutveckling gjorde oktober 2007 en granskning av utvärderingar av 21 program som används bl a mot mobbning i den svenska skolan. Sorgligt nog var det bara ett som nådde nivå 3 av tre nivåer. Det var Olweus.

Först i slutet av år 2010 kommer Skolverkets slutrapport. Det känns ju lite långt dit - idag uppger ca 10 % av eleverna i grundskolan att de mobbas. Ungefär tre i varje klass... Jag hoppas att Skolverket tar till sig Jan Björklunds krav och att man snabbt levererar något vettigt!

Fast jag vet ju inte … jag håller tummarna för att Skolverket fixat en bra strategi åtminstone tills mitt första barnbarn börjar skolan!
/Cathrine

1 kommentar:

  1. Förslaget till ny lärarutbildning är mycket olyckligt ur mobbningsperspektivet. I förslaget "En hållbar Lärarutbildning", skriven av Sigbritt Franke, tas jämställdhet, sexualkunskap och hbt tas bort ur lärarutbildningen.

    Varken Björklund, Sabuni eller Lejonborg har gått in och poängterat hur olyckligt det är att detta inte tas med i förslaget till ny lärarutbildning - det kommer att ge allvarliga konsekvenser i form av ökad mobbning i skolan om hbt, sexualkunskap och jämställdhet helt tas bort men hittills har det talats mycket tyst om detta förslag till ny Lärarutbildning.

    SvaraRadera