onsdag 22 april 2009

Vem går rastvakt på den virtuella skolgården?

Hundratusentals svenska barn och ungdomar chattar, mejlar och sms:ar på nätet varje dag! Friends undersökning bland 10-19-åringar hösten 2006 visade att 35% blev ibland eller ofta utsatta för kränkningar , dvs brott i form av förolämpningar och olaga hot på nätet. De vanligaste formerna skedde via chatt, e-mail, sms och msn.

Få vuxna vet vad barnen gör på nätet! ”Att släppa barnen fria på Internet är att göra dem en björntjänst” säger Per Hellqvist, ombudsman på Riksförbundet Hem och Skola och säkerhetsexpert på företaget Symantec. En jämförelse gjordes mellan 12 länder, där Sverige skiljde sig från övriga länder en hel del. De svenska ungdomarna umgås mycket mer med sina kompisar på nätet - 8,7 timmar per vecka jämfört med snittet på 5,7 timmar. Över hälften av de svenska föräldrarna uppgav att deras barn använder Internet hos en kompis, medan snittet totalt var 22% och nästan 40% av de svenska barnen uppgav att de inte hade några regler hemma för hur de använder Internet. I Australien, Tyskland och England sade omkring 85% av föräldrarna att de har koll på vad barnen gör på nätet. Svenska föräldrar hade dock kommit på sina barn med oacceptabla aktiviteter i högre grad än övriga länder. Allt detta enligt Sveriges Radio P4 Kalmar 2009-03-18 .

Det finns inget som säger att kränkningarna på nätet har bromsats upp trots alla goda krafter och text och bilder ligger kvar i evinnerliga tider. 22-åriga Veronica Skrimsjö berättade för Aftonbladet i april i år att åtta år senare ligger den kränkande texten kvar. ”Varje gång jag ser den känner jag mig liten och utsatt igen”, säger hon. När hon var fjorton upptäckte hon hatbrevet på en klasskompis sida i communityn Skunk, där det stod ”brinn i helvetet jävla subba”. Veronica kontaktade polis och Spray flera gånger men ingenting hände. (Aftonbladet skriver i en fotnot att efter reportaget fick Veronica en ursäkt av Spray och texten togs bort!)

I SvD skrev man i januari om att två mellanstadieelever blivit polisanmälda efter att ha gjort grova påhopp på sin blogg mot skolkamrater och lärare; bloggen är nu borttagen. Bosse Norgren på rikskriminalens IT-enhet säger att nätmobbning är särskilt vanligt bland flickor på mellan- och högstadiet. ”Det är ett stort problem och det finns ett stort mörkertal”, säger Bosse. Han tipsar om att vara närvarande när barnen surfar på Internet och att polisanmäla. Statens Medieråd beskriver hur man beter sig vid mobbning på nätet: svara inte på meddelanden, spara meddelandet som bevis, rapportera till någon du litar på, blockera avsändaren. Om du tror det är olagligt anmäl till polisen. Använd ex. BRIS hjälptelefon 0200-230 230.

Skolorna har inte koll på hur de ska utbilda lärare och elever om etik och säkerhet på nätet! Skolverket publicerade i april 2009 sin IT-undersökning, där man fann att endast en femtedel av Sveriges grundskolepersonal hade fått grundläggande utbildning i etik och källkritik. Likaså fann man att endast en sjättedel av lärarna arbetade med att främja god etik på nätet och att förebygga olika former av digitala kränkningar.

Har du blivit kränkt på nätet? Skriv och berätta? Hur försöker du som förälder hålla koll på barnens nätanvändning?

Läs mer om mobbning på nätet: http://www.friends.se/; http://www.surfalugnt.se/; http://www.bris.se/; http://www.skyddadittbarn.nu/; http://www.medieradet.se/. Läs också boken ”Skydda ditt barn på Internet” av Dag Öhrlund och Per Hellqvist (http://www.adlibris.com/ 99 kr) /Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar