måndag 13 april 2009

Fällande dom mot Gotlands kommun!


Gotlands kommun får betala 30 000 kr för mobbning!
Tisdagen 7 april kom domen mot Gotlands kommun (
www.skolinspektionen.se/BEO) för att en av deras skolor inte gjort tillräckligt för en pojke som mobbats under 4 månader. Kommunen bestred skadeståndskravet på 40 000:- och BEO stämde då kommunen, vilket resulterade i den fällande domen.

Det är första gången en domstol prövat vilket ansvar en skola har att förebygga och förhindra kränkningar av elever enligt den nya lagen från 2006!

Vid rättegången framkom att en pojke som gick på mellanstadiet varit utsatt för verbala kränkningar, slag och sparkar och trots att skolan fått kännedom om kränkningarna inte gjorde tillräckligt för att förhindra att de upprepades. Istället upprättade skolan ett kontrakt med pojken där han själv fick ansvaret att förhindra kränkningarna.

”Domen är en signal till skolor runt om i Sverige att ta elevers uppgifter på allvar och att de är tvungna att agera, när barn och elever upplever sig utsatta för mobbning”, säger elevombudet Lars Arrhenius på Skolinspektionen. I Tingsrättens dom står det att ”åtgärderna varit ensidigt inriktade på mobbningsoffret” och att skolan istället borde ha arbetat på att skydda den mobbade mot kränkningarna.

Rektor Matti Vuorinen på Stenkyrka skola sade 9 april i tidningen Hela Gotland (
www.helagotland.se) att han tycker det är fel att inte BEO arbetar mer konkret med hur skolorna ska göra i sådana här fall. ”Domen talar inte om vad man skulle ha gjort, vilket man kan tycka att barn- och elevombudsmannen skulle jobba med.”

Ett aningslöst påstående tycker jag! Det står ju mycket tydligt angivet i Skollagen att alla skolor ska arbeta förebyggande mot mobbning och kränkningar och att de ska skydda varje enskild elev. Det är bra att skolorna och kommunerna vaknar upp och nu börjar ta sitt ansvar! Det finns mycket forskning och effektiva program som ger kunskap och öppnar ögonen. Sätt igång och utbilda er skolpersonal! /Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar