söndag 10 maj 2009

Ungas kontakter med BRIS via internet ökar

Årets rapport från organisationen BRIS , som presenterades dagen före Valborg - Barnen, BRIS och it ” - är den 3:e rapporten från det EU-finansierade projektet ”Det unga Internet”. Projektet drivs av Medierådet i samarbete med BRIS. Syftet är att öka vuxnas kunskap om barn och ungdomars vardag på internet, datorer och mobiler.

BRIS hade under 2008 över 40 000 webbaserade kontakter med barn och ungdomar. Kontakterna skedde via mejl, chatt och BRIS Forum (diskussionsforum, plats att publicera dikter, mfl ställen) med vuxna utbildade sk jourare från BRIS. Dessutom finns en sökmotor- Röda Sidorna- där unga snabbt kan få information om den hjälp som finns där de bor.

I rapporten redovisas resultaten uppdelade efter ämnesområden; Kärleks- och kamratrelationer, Kränkningar, hot och övergrepp, Sexuellt relaterat, Psykisk ohälsa, Hantering och användning av IT och Annat.

Årets rapport redovisar betydligt fler it -relaterade kontakter än tidigare år. Ägare och ansvariga för sajter måste enligt BRIS ta ett större ansvar för att minska barn och ungdomars utsatthet på nätet. Ägarna kallar sig ofta för den nya tidens fritidsgårdar, men då måste de också se till att ungdomarna inte är destruktiva mot varandra. Föräldrarna måste lära sig att lyssna och inte ge så många pekpinnar och de måste visa respekt! Internet är för barnen oftast en andhämtningspaus. Men en avigsida finns också, då användningen av internet kan ge upphov till stress.

Inför framtiden menar Thomas Jonsland på BRIS att det helt öppna chattandet alltmer kommer att ersättas av ”nischer”, där barn och ungdomar får kontakt med en viss, trygg grupp. Rollspelen blir troligen också allt viktigare. Till sist konstaterar BRIS att hittills har man mest sökt svar på hur barn och unga använder internet. Det börjar nu bli dags att försöka ta reda på mer om varför de gör det! /Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar