tisdag 2 juni 2009

Ny rapport om mobbning i 18 Göteborgsskolor!

I torsdags (28 maj) arrangerades i Göteborg ett seminarium om mobbning med föreläsare från hela Norden, däribland Dan Olweus från Bergen i Norge. Göteborg Stad har ”En skola fri från mobbning” som prioriterat mål år 2009 och till hösten kommer ett 20-tal skolor använda sig av Olweusmetoden, säger utbildningskonsulent Göran Englund.

På seminariet presenterades två nya rapporter från PrevU, dvs Preventions-och utvecklingsenheten vid Göteborgs Stad: ”Om mobbning” och ”Om riskbeteende och mobbning”.  

 I rapporten ”Om mobbning” presenteras resultat från Olweus enkätundersökning i årskurserna 3- 9 i 18 skolor i Göteborg . Sammanlagt 3600 elever deltog vårterminen 2008 i undersökningen och resultatet har jämförts med två liknande undersökningar från andra kommuner i Sverige. Sammanställningen är gjord av psykolog Reidar Thyholdt från Olweus International i Bergen och Göran Englund PrevU i Göteborg.

 Mer än var tionde mellanstadieelev mobbas i Göteborg enligt rapporten! Drygt 11% eller 239 elever var mobbade – ungefär lika många flickor som pojkar. På högstadiet var motsvarande procent 6,6% eller 97 mobbade elever. Här var det många fler pojkar än flickor.  50% av mobbningen sker i elevernas egna klasser och har pågått under mer än ett år! Dessutom framgår att nära 45% av pojkarna på högstadiet inte berättat om det för någon utomstående och 40% av de äldre pojkarna säger sig kunna mobba en elev de inte tycker om! Göran Englund säger till SVT Play: ”Barnen känner sig svikna av de vuxna”!

Det intressanta är att undersökningen tar död på uppfattningen att nätmobbning är det största problemet! Av rapporten framgår att verbal, vanlig traditionell mobbning i skolan är fortfarande det allra vanligaste!

I rapporten ”Om riskbeteende och mobbning” har man tittat på sambandet mellan mobbning och skolk- alkolholdrickande och narkotikamissbruk. Undersökningen är hämtad från Göteborgs Stads drogundersökning 2007, då 7400 elever i år 9 och gymnasiets åk 2 besvarade enkäten. Inte förvånande visar resultatet att skolk, alkoholkonsumtion och användande av narkotika förekommer oftare bland mobbade och mobbande elever.

Kommunalrådet i Göteborg Ann Lundgren (s) säger till SVT Västnytt: ” Vi måste se till att våra barn är trygga i skolan från allra första början och ha nolltolerans mot mobbning och kränkningar!” /Ann

  

2 kommentarer:

  1. Livet är ingen dans på rosor, men mobbning gör inte det lättare heller. Att man ser annorlunda ut kan man inte göra något åt, därför ska man inte mobba. Det är ju ändå insidan som räknas, eller hur?

    Ni som mobbar, tänk er in i offrets situation, tänk om det hade varit ni. Det skulle inte kännas så bra. Och det tjänar inget att mobba, bara förstör. Tänk på saken! Livet skulle vara lättare med mindre mobbning.

    Själv blev jag mobbad under mina fyra år i högstadiet och det var bland det värsta jag någonsin gått igenom - jag skulle inte ens vilja önska min värsta fiende att bli mobbad.

    Se gärna mitt inlägg om mobbning: http://www.nyabella.se/mobbing-ar-utan-tvekan-det-varsta-som-finns/

    SvaraRadera
  2. Hej där!
    Nu såg jag ditt inlägg - så där ruggigt kan det vara. Det är vi emot. Därför jobbar vi mot mobbning på olika sätt. Ett sätt är att berätta om vad forskningen säger. Ett annat är att sprida vad som händer "in real life".

    Så verkar du ha en god portion humor och framåtanda. Det är skickligt med tanke på allt du berättar.

    Din blogg är både snygg och kul att läsa - heja! heja!/Cathrine

    SvaraRadera