måndag 22 juni 2009

BEO stämmer Vimmerby på 285 000 kronor

"Men kommunen tycker att de gjort tillräckligt och bestrider skadeståndet. Därför stämmer BEO kommunen i Kalmar tingsrätt.

- I det här fallet är det en pojke som under lång tid varit utsatt för mycket allvarliga kränkningar. Skadeståndet ska vara en kompensation för den utsatta eleven och sätta press på skolorna att arbeta förebyggande och agera kraftfullt när elever utsätts (min kursiveringl). Därför måste beloppen vara höga, säger barn- och elevombudet Lars Arrhenius."

Skolverket, å sin sida avslutar sin senaste rapport om mobbning med orden:

"Marknaden för den här formen av metoder har växt explosionsartat under de senaste tiotal åren.Vi kan i dag räkna till ett otal program med liknande syften som skolor och kommuner har att ta ställning till, värdera och bedöma. Eftersom programmen är mer eller mindre kostnads- och resurskrävande (min kursivering) är det inga enkla val som skolor ställs inför."

Men det finns idag inte ett otal program mot mobbning! Skolverket har i sin egen rapport bara nämnt tre med uttryckt syfte att bekämpa mobbning (Olweus, Farstamodellen, Friends). Dessutom har de funnits länge (Olweus och Farstametoden i ca 25 år och Friends i 12). I Sverige har inga nya program mot mobbning tillkommit under de senaste tiotal åren. Skolverket verkar inte särskilt noga med vissa "detaljer" i sina rapporter.

Och - om vi nu bortser från om de redovisade programen är effektiva eller ej - så ligger prislapparna inte i närheten av de skadestånd som BEO nu - med all rätt -börjar kräva!/Cathrine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar