torsdag 9 juli 2009

Göteborgspolitiker debatterar bl a mobbning i stor artikel i GP

"Skolk och mobbning är angelägna frågor att komma till rätta med. De skiljer ut sig genom att de signalerar att något inte stämmer. I Göteborg vet man inte hur det står till med vare sig skolk eller mobbning i grundskolan. Någon kommunövergripande information finns inte.

Ovetenskapligt mobbningsarbete: Göteborg ställer inte ens krav på att skolorna ska använda sig av forskningsbaserade metoder. Ann Lundgren (S), ansvarig för skolan, väntar på en "palett av metoder" och vill inte anta vårt förslag att kartlägga förekomsten av mobbning."

Detta, bland annat, skriver fyra göteborgspolitiker (KD, M och FP) i Göteborgsposten den 4 juli.

Nu kanske inte läget är illa i Göteborg. Här pågår sedan flera år ett arbete med att införa Olweus-metoden. Jag har tagit del av två viktiga rapporter från PrevU.

I PrevU Rapport 2009:01 presenteras en kartläggning av hur mobbning, skolk, missbruk, kriminalitet ser ut i Göteborg. Resultaten visar bland annat att det finns ett statistiskt samband mellan mobbning och andra riskbeteenden. Det gäller i synnerhet den grupp elever som utsätter andra för mobbning.

Upplysningar om undersökningen lämnas av projektledare Peter Molin, 031-367 93 30. Det går också bra att skicka e-post till peter.molin@socialresurs.goteborg.se

I PrevU Rapport 2009:03 presenteras en undersökning som endast fokuserar mobbning. I förordet kan man läsa:

"Elever från 18 skolor i Göteborg deltog under våren 2008 i Olweus elevenkätsundersökning och svarade på frågor om mobbning i skolan. Det handlar om sammantaget ca 3600 elever från årskurs 3–9 på skolor i 11 stadsdelar i Göteborg. Rapporten kan dock inte sägas utgöra en kommunrepresentativ bild av mobbningen i Göteborgs skolor."

Så det görs visst ett bra arbete kring frågor kring mobbning, skolk och annat antisocialt beteende i Göteborg. Men kanske borde politikerna i Göteborg göra som de i Helsingborg och införa ett heltäckande antimobbningsarbete i stadens alla skolor!

När det gäller frågor kring det mobbningsförebyggande arbetet kan man kontakta Göran Englund, lärare och utbildningskonsulent på PrevU. Tel: 031-367 92 69. E-post: goran.englund@socialresurs.goteborg.se. /ch

1 kommentar:

  1. Bra att ni följer detta. Jag vet att Olweus används. Besökte Högsboskolan för några år sedan, då man hade startat där, Dessförinnan deltog jag i förarbetet till Alliansens valmanifest 2006 och den som var ansvarig från (M) var då Sten Tolgfors som tog fram en större rapport om Olweus och var väldigt ihärdig med att använda hans program. Det som är problemet i Göteborg är att väldigt lite, mobbning likaväl som annat i skolans värld, görs samtidigt över hela stan. Än mindre följs upp gemensamt. Det gör att man kan inte utvärdera hur skolan utvecklas utan enbart göra stickprov, Som väl är finns entusiastiska lärare på många håll som själva driver på och får bra resultat.
    Agneta Granberg

    SvaraRadera